How to Configure Multipathing in Linux?
  1. Anasayfa
  2. Linux

How to Configure Multipathing in Linux?

0

Multipathing, bir sunucuda birden fazla ağ yolunun kullanılmasını sağlayan bir teknolojidir. Bu teknolojinin amacı, sunucunun veri güvenliğini ve verimliliğini artırmak ve tek bir ağ hatası nedeniyle veri aktarımının tamamen durdurulmamasını önlemektir. Multipathing HBA (Host Bus Adapter), sunucunun disk veya sanal disk sistemlerine erişimini sağlamak için kullanılan bir aygıttır. Eğer sunucuda birden fazla ağ yolu mevcutsa, Multipathing HBA bu yollar arasında en uygun olanı seçerek veri aktarımını yapar. Bu sayede sunucuda tek bir ağ hatası nedeniyle veri aktarımının tamamen durdurulması önlenebilir ve veri güvenliği ve verimliliği artırılabilir. Linux sunucularda eğer üreticinin bir multipathing yazılımı yok ise rhel reposunda yer alan device-mapper-multipath  nasıl kurulur yapılandırılır konularına değineceğiz.

Öncelikle bir ssh client yazılımı ile sunucumuza bağlanıyoruz ve aşağıdaki komutu çalıştırıyoruz.

yum install device-mapper-multipath

 

mpathconf –enable –with_multipathd y –with_module y

  • “–enable” seçeneği, Multipathing yapılandırmasını etkinleştirmeyi sağlar.
  • “–with_multipathd y” seçeneği, Multipathing daemon (multipathd) çalışmasını açar. Bu daemon, sistemdeki birden fazla ağ yolunun yönetimi için gereklidir.
  • “–with_module y” seçeneği, Multipathing modülünün (kernel modülü) yüklenmesini ve etkinleştirilmesini sağlar.

Servisin durumunu ve enable etmek için aşağıdaki komutları kullanıyoruz.

systemctl status multipathd.service
systemctl enable multipathd.service

“multipath -l” komutu, Linux sisteminde mevcut olan Multipathing yapılandırmasını listelemek için kullanılır. Bu komut, sunucuda tanımlı olan tüm disk yollarının ve bunların statülerinin listesini verir. Her disk yolu, bir WWID (World Wide Identifier) adıyla tanımlanır ve bu WWID, sunucunun bellekte sakladığı bir yapılandırma dosyasında yapılandırılır

multipath -l

 

Bir sonraki makale görüşmek üzere.

 

15 yılı aşkın bir süredir Bilgi Teknolojileri sektörünün içerisindeyim. Bilişim sektörü ile alakalı farklı eğitimler sertifikalar edinerek bu sektör içerisin de son 12 yıldır profesyonel olarak çalışmaktayım. Yeditepe Üniversitesi Makine bölümü ve Eskişehir Üniversitesi işletme bölümü mezunuyum. Bilişim sektöründe kurumsal firmalarda, pek çok farklı pozisyonlarda görev aldım.

Yazarın Profili

Bültenimize Katılın

Hemen ücretsiz üye olun ve yeni güncellemelerden haberdar olan ilk kişi olun.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir